Składniki: (będą podane "na oko")
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- szklanka wody gazowanej (można zastąpić mlekiem)
- 6 łyżek cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyż. proszku do pieczenia
- 1 łyż. sody oczyszczonej (opcjonalnie, żeby bardziej urosły)
- jagody!
Składniki "suche" wymieszać w jednej misce, "mokre" w drugiej. Potem mokre wlać do suchych, wymieszać. Dodać jagód, tyle ile chcecie, u mnie jagód było prawie tyle, ile ciasta :)
Piec w temp. 180 stopni, przez ~25 min. Poczekać, aż wystygną i wcinać, najlepiej ze świeżo zmieloną kawą, odpoczywając :))
A tak wyglądały "przed":
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz