poniedziałek, 15 lipca 2013

Muffinki waniliowe z jagodami

Sezon jagodowy w pełni, trzeba więc z niego skorzystać, póki jest :) Pracuję i ciągle wyjeżdżam, co daje niestety mało czasu na pieczenie, choć babeczki takie jak te powinny pojawiać się na stole prawie w każdym tygodniu. PYCHA!


Składniki:   (będą podane "na oko")
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • szklanka wody gazowanej (można zastąpić mlekiem)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyż. proszku do pieczenia
  • 1 łyż. sody oczyszczonej (opcjonalnie, żeby bardziej urosły)
  • jagody!
Wykonanie:
Składniki "suche" wymieszać w jednej misce, "mokre" w drugiej. Potem mokre wlać do suchych, wymieszać. Dodać jagód, tyle ile chcecie, u mnie jagód było prawie tyle, ile ciasta :)

Piec w temp. 180 stopni, przez ~25 min. Poczekać, aż wystygną i wcinać, najlepiej ze świeżo zmieloną kawą, odpoczywając :))

A tak wyglądały "przed":





Brak komentarzy: