Składniki:
- 6 dużych białek (nie może zostać nawet odrobina żółtka!!!!)
- 300g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki (skrobii) ziemniaczanej
- ~350-400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- ~300g (lub więcej, jak chcecie) jagód
Na dwóch blachach wyłożyć papier do pieczenia, narysować na każdym z nich dwa okręgi o średnicy ~20cm, zachowując odstęp.
Białka ubić na sztywno (jak odwrócicie miskę, to białka nie wypłyną - wtedy gotowe). Stopniowo, po łyżce, dodawać cukru, miksując mikserem cały czas na jego najwyższych obrotach. Masa stanie się błyszcząca. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Chwilę miksować. Tak przygotowaną masę podzielić równo na 4 i wyłożyć na każdy z okręgów. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ~1,5h na 120 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.
W misce ubić śmietanę (można dodać fixu, żelatyny..... ale nie jest to potrzebne).
Umyć jagody i wyjąć ewentualne listki.
Tort przygotować w następujący sposób:
- na talerz / inne płaskie naczynie położyć 1szy blat bezowy.
- 1/4 śmietany wyłożyć na ów blat bezowy. Posypać (gęsto) jagodami.
- to samo z pozostałymi blatami i śmietaną. Tort na wierzchu również ma pokryty być śmietaną i jagodami.
Najlepiej upiec blaty bezowe w dzień wcześniej, a przełożyć dopiero w dniu podania :)
Smacznego :))
1 komentarz:
Przyznam, że to ciasto niezwykle kusi! Bardzo ładnie wygląda. Któregoś dnia na pewno go spróbuję :) Tak w ogóle bardzo fajny blog ;)
m.m.
Prześlij komentarz