wtorek, 2 lipca 2013

Tort bezowy z jagodami

2 lipca to dzień, w który moja siostra ma urodziny. Po zjedzeniu Pavlovej nadszedł więc czas na tort bezowy, który potwierdza moje przekonanie, że trening czyni mistrza, a nawet bezę można oswoić :)


Składniki:
  • 6 dużych białek (nie może zostać nawet odrobina żółtka!!!!)
  • 300g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki (skrobii) ziemniaczanej
ponadto:
  • ~350-400 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • ~300g (lub więcej, jak chcecie) jagód
Wykonanie:

 Na dwóch blachach wyłożyć papier do pieczenia, narysować na każdym z nich dwa okręgi o średnicy ~20cm, zachowując odstęp.
Białka ubić na sztywno (jak odwrócicie miskę, to białka nie wypłyną - wtedy gotowe). Stopniowo, po łyżce, dodawać cukru, miksując mikserem cały czas na jego najwyższych obrotach. Masa stanie się błyszcząca. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Chwilę miksować. Tak przygotowaną masę podzielić równo na 4 i wyłożyć na każdy z okręgów. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ~1,5h na 120 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

W misce ubić śmietanę (można dodać fixu, żelatyny..... ale nie jest to potrzebne).
Umyć jagody i wyjąć ewentualne listki.

Tort przygotować w następujący sposób:
 - na talerz / inne płaskie naczynie położyć 1szy blat bezowy.
- 1/4 śmietany wyłożyć na ów blat bezowy. Posypać (gęsto) jagodami.
 - to samo z pozostałymi blatami i śmietaną. Tort na wierzchu również ma pokryty być śmietaną i jagodami.

Najlepiej upiec blaty bezowe w dzień wcześniej, a przełożyć dopiero w dniu podania :)





Smacznego :))




1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Przyznam, że to ciasto niezwykle kusi! Bardzo ładnie wygląda. Któregoś dnia na pewno go spróbuję :) Tak w ogóle bardzo fajny blog ;)
m.m.