Mimo to polecam, w sam raz do kawy czy herbaty :)
Przepis stąd.
Składniki:
- 210g masła w temp. pokojowej - ja użyłam roślinnego
- ok. 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1,5 szkl. mąki (u mnie trochę więcej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, uformować w długie i niezbyt cienkie wałki, owinąć je folią i włożyć do lodówki na ok. 2h (lub dłużej). Nagrzać piekarnik do 170ºC. Ów wałki ciasta pokroić na 5-7 mm krążki i ułożyć na formie wyłożonej papierem do papieru. Piec ok. 15min i wystudzić na kratce.
Praca z ciasteczkami jest lekka, szybka i całkiem przyjemna :) Serdecznie polecam wszystkim początkującym :)
PS. Można pominąć lawendę i dodać więcej cytryny (razem ze startą skórką z cytryny), użyć wanilii, innych esencji, ciastka są idealne do eksperymentów ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz