piątek, 21 marca 2014

Kruche ciasteczka lawendowe

Niewielkie, rozpływające się w ustach ciasteczka, lawendowo - cytrynowe, które czekały na swoją kolej od pewnego [dłuższego] czasu. Wg mnie są super, poza może trochę "mydłowym" zapachem lawendy, która zdecydowanie nie jest zwyczajnym składnikiem deserów :)
Mimo to polecam, w sam raz do kawy czy herbaty :)



Przepis stąd.

Składniki:
  • 210g masła w temp. pokojowej - ja użyłam roślinnego
  • ok. 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mąki (u mnie trochę więcej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagnieść, podzielić na dwie części, uformować w długie i niezbyt cienkie wałki, owinąć je folią i włożyć do lodówki na ok. 2h (lub dłużej). Nagrzać piekarnik do 170ºC. Ów wałki ciasta pokroić na 5-7 mm krążki i ułożyć na formie wyłożonej papierem do papieru. Piec ok. 15min i wystudzić na kratce.








Praca z ciasteczkami jest lekka, szybka i całkiem przyjemna :) Serdecznie polecam wszystkim początkującym :)

PS. Można pominąć lawendę i dodać więcej cytryny (razem ze startą skórką z cytryny), użyć wanilii, innych esencji, ciastka są idealne do eksperymentów ;)



Brak komentarzy: