Szybka w wykonaniu, rach ciach i już!
Przepis stąd.
Składniki:
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 5 jaj
- 250 ml ajerkoniaku
- 250 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- całe opakowanie proszku do pieczenia (~12g)
Nagrzać piekarnik do 160 stopni C, formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
Olej, jajka i cukier zmiksować na puszystą, jasną masę. Powoli dodać ajerkoniak, wciąż mieszając. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, połączyć z powstałą masą. Uwaga - ciasto jest dość płynne, początkowo obawiałam się o mocny zakalec, ale spokojnie - tak ma być :)
Ciasto wlać do formy i piec przez ok. 50min. do tzw. "suchego patyczka"
Babkę można obsypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą.
a tu w wersji dzisiejszej, bo rodzince tak zasmakowało, że nalegali na drugą :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz